Omega-3 masne kiseline?

omega-3
omega-3

Omega 3 masne kiseline često nazivamo dragocjenim masnoćama jer povoljno djeluju na naše zdravlje. Tijelo ih ne može samo proizvesti pa je zato važno da ih čovjek u organizam unosi putem prehrane. A njihova je korist mnogostruka.

Omega 3 masne kiseline igraju veliku ulogu u normalnom funkcioniranju organizma. Osobito dobro djeluju na kardiovaskularni sustav. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je veća koncentracija ovih kiselina u organizmu povezana s prosječno više od 30 posto manjim rizikom za smrt od ovih bolesti.

Osim kardiovaskularnog, Omega 3 masne kiseline povoljno djeluju i na lokomotorni i probavni sustav, pomažu smanjenju tjelesne težine, pomažu održavanju hormonalne ravnoteže, jačaju imunitet. Osobito su važne u odrastanju dojenčadi i djece, čijem normalnom razvoju doprinose pa ih se preporučuje trudnicama. A, osim toga, činit će vašu kosu, nokte i kožu ljepšima.

Znakovi da vam u organizmu možda nedostaje Omega 3 masnih kiselina mogu biti lako umaranje, suha koža, slaba cirkulacija, brzo nakupljanje kilograma, kronične upale, problemi s pamćenjem i koncentracijom, loš izgled kože, problemi sa zdravljem očiju (glaukom, suhoća oka…), čak i depresija. Zanimljivo, neka istraživanja čak su pokazala i da se hiperaktivnost i agresivnost djece u školi u nekim slučajevima može povezati s manjkom Omega 3 masnih kiselina. Naime, kako se normalan tijek informacija odvija u mozgu preko molekula koje se sastoje od ovih kiselina, u slučaju njihova manjka može doći do poremećaja u ponašanju.

Kako onda osigurati njihov dovoljan unos? Omega 3 masne kiseline u organizam možemo najlakše unijeti jedenjem plave ribe (tuna, srdela, skuša…) i ribe iz hladnih mora (losos, haringa…) jer su najzastupljenije u njima. Osim toga, pronalazimo ih, primjerice, u sjemenkama lana, orasima, bademima, špinatu, cvjetači, brokuli, prokulicama, hladno prešanom maslinovom ulju, ali i uljima chia sjemenki, lana, sjemenki konoplje, oraha, uljane repice, soje… Osim hrane, možemo ih unijeti i putem dodataka prehrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *